Витамин Д и депресията

Недостигът на витамин D може да увеличи риска от депресия и други психични проблеми у възрастните хора, сочат резултатите от холандско изследване, цитирани от Франс прес.

Vitamin-D-is-better-than-any-Vaccine

Причините за недостига на витамин D, сред които недостатъчното излагане на слънчевите лъчи, малка физическа активност на открито, начинът на обличане и намаленият прием на витамини могат да са в основата на депресия, но и депресията може да е следствие от ниското ниво на витамин D, отбелязват изследователите от университета Врийе в Амстердам.

Изследването обхванало 1282 души на възраст между 65 и 95 години, като 169 от тях били засегнати от лека форма на депресия. Оказало се, че нивото на витамин D у депресираните е с 14 на сто по-ниско, отколкото у другите участници.

vitamin-d

Изследването освен това показало, че недостигът на витамин D увеличава нивото на паратироидния хормон, а хиперактивността на паратироидните жлези често е свързвана с депресия.

Откритието може да е от полза при лечение на депресия, защото на ниското ниво на витамин D в кръвта и високото ниво на паратироидния хормон може да се противодейства чрез подходящ хранителен режим, приемане на калциеви добавки и по-дълго излагане на слънчевите лъчи.

Установихме, че от недостиг на витамин D са засегнати 38,8 на сто от мъжете и 56,9 на сто от жените, уверяват изследователите. Резултатите от изследването са публикувани в Archives of General Psychiatry. БТА

Read more: http://health.actualno.com/Nedostigyt-na-vitamin-D-vodi-do-depresija-pri-vyzrastnite-news_161134.html#ixzz2JN6IiSIx

Съветите на специалистите :

През зимата, когато слънцето е по – слабо, можете да си правите солариум веднъж седмично с профилактична цел.Това е особено препоръчително при хора, които работят в отсъствие на слънчева светлина в офисите си .

През останалото време използвайте слънчевите лъчи и се наслаждавайте на разходки на хубавото време.

Вашият коментар